Salvem la novel·la!

1) No escriurem res sense haver-ho pensat abans.
2) Entenem que l'obligació del novel·lista és la projecció d'imatges en la càmera obscura constituïda per la ment i la sensibilitat del lector de forma que ho capte com a realitat. Açò és vàlid tant per a novel·les realistes com fantàstiques.
3) Allò que es puga suggerir, no ho detallarem ad nauseam.
4) No contarem com és el personatge: el presentarem, el pintarem i novel·larem les situacions perquè es vegen les seues característiques.
5) Fugirem dels emparellaments de personatges ràpids i previsibles, tan recurrents en els best sellers.
6) El llenguatge de la novel·la, sense prejudici de la bellesa, serà precís i funcional. La missió no serà fer refilet amb les paraules sinó aixecar una realitat fictícia davant el lector amb la major expressivitat, embalum i consistència.
7) Evitarem les generalitzacions, les frases fetes i les adjectivacions vulgars.
8) Els verbs "dir", "fer" o el substantiu "cosa" són indignes per als escriptors autèntics. Sempre hi ha termes més apropiats i expressius.
9) No usarem el verb "dir" en els diàlegs més d'una vegada cada sis pàgines i mitja.
10) Si el narrador és omniscient no emprarem expressions de l'estil "opine", "em sembla" o "això no vol dir que".
11) No formarem part de la generació "jo-jo", incapaç d'utilitzar la primera persona del singular del present d'indicatiu sense anteposar-hi el pronom.
12) Com va dir Kingsley Amis: El més dolent de les novel·les d'extraterrestes superintel·ligents és que en cap cas són més intel·ligents que l'autor.

Idees extretes del Centro de Documentación de la Novela Española

Comentaris

Corpi ha dit…
Molt interessant. Fes el favor, dis-me l'enllaç exacte d'on has tret eixe decàleg. Gràcies.
Marc Gomar ha dit…
El decàleg l'he extret jo a partir de les crítiques acompassades que he trobat en La Fiera Literaria. Pica en l'enllaç que t'he deixat.
Escèptica ha dit…
Ma' que sou artistes! XD

Entrades populars