Cinccenteuristes

Joan Canela ha entrevistat per El Temps el diputat més jove -24 anys- de Portugal, José Soeiro. Llicenciat en sociologia, treballava de teleoperador quan el van escollir pel Bloco de Esquerda. Conta l'article que "la seua denúncia implacable de les condicions de vida dels joves l'han convertit en portaveu del que a Portugal s'anomena la generació cinccenteurista", un terme potser més adequat que el que empren a la resta de península. Diu José Soeiro:

"En aquest país una tercera part de la classe treballadora es troba en condicions molt precàries, sense accés als drets laborals clàssics, com la baixa per malaltia o prestacions de desocupació, i òbviament aquest és un sector que cada vegada queda més lluny dels sindicats" d'on prové la major part del vot comunista "un partit en molts aspectes molt endarrerit, que pensa moltes coses dins d'un paradigma que cada vegada és més inexistent"

"La defensa de les conquestes històriques de la socialdemocràcia -el dret a l'educació pública gratuïta, a la salut, jubilació, prestació de desocupació...- entra en contradicció amb les institucions que comanden el planeta i la defensa d'aquests aspectes ha quedat sols a mans de l'esquerra anticapitalista".

Una opció política, entre l'antigor comunista i els condicionaments de la socialdemocràcia quan governa, que connecta amb els autèntics sectors desfavorits d'avui dia perquè dintre dels treballadors també hi ha classes. Menys mal que ens queda Portugal!

Comentaris

Entrades populars